Gołąbki

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2023-04-25
Gołąbki

SKŁADNIKI

Sos
1/2 cebuli drobno posiekanej
4 ząbki czosnku
450 g puszka krojonych pomidorów nieodsączonych
425 g passaty pomidorowej
2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki soli lub do smaku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
2 łyżki stołowe brązowego cukru
1 łyżka stołowa czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
Gołąbki
główka kapusty
400 g mielonej wołowiny
1 szklanka gotowanego ryżu
1 łyżka stołowa cebuli w proszku
4 ząbki czosnku zmielone
1 łyżeczka soli lub do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu lub do smaku
1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
1/4 szklanki świeżej pietruszki posiekanej
1 jajko

WYKONANIE

Zagotuj wodę w dużym garnku.
Wyjmij głąb z główki kapusty, następnie, zanurz kapustę we wrzątku na kilka minut, aż część liści zacznie się odrywać, a liście zaczną mięknąć, w taki sposób, że każdy stanie się na tyle giętki, aby można go było później zwinąć.
Wyjmij z wody i odetnij zgrubienia na dole liści, aby uzyskać płaską powierzchnię.
Połącz w dużej misce składniki na gołąbki, oprócz kapusty.
Dodaj około 2-3 łyżki nadzienia do środka liścia kapusty i zwiń. Upewnij się, że oba końce są szczelnie zamknięte. Powtórz czynności z pozostałymi liśćmi. Odstaw zwinięte gołąbki na bok.
Ułóż warstwowo gołąbki w wolnowarze i polej pozostałym sosem.
Gotuj na HIGH przez 4 godziny lub na LOW przez 8 godzin.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.