Kurczak śródziemnomorski

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4 godz.
Czas na Low: 6 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Kurczak śródziemnomorski

SKŁADNIKI

1 - 1,5 cebuli pokrojonej w cienkie plastry
500 g piersi z kurczaka
200 g krojonych pomidorów z puszki
2 posiekane ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
15 g kaparów
10 sztuk krojonych ciemnych drylowanych oliwek najlepiej Kalamata
Garść posiekanej świeżej pietruszki lub bazylii
Sól morska i pieprz
Ugotowany makaron

WYKONANIE

Włóż pokrojoną cebulę do kamionkowego naczynia, a na wierzch połóż kurczaka.
W osobnej misce wymieszaj pomidory, sól, pieprz, czosnek i białe wino. Mieszaniną polej kurczaka.
Nałóż pokrywkę i gotuj na poziomie LOW przez 6 godzin lub na poziomie HIGH przez 4 godziny, do momentu, kiedy mięso będzie już miękkie.
Dodaj kapary, oliwki i zioła tuż przed podaniem.
Serwuj na ugotowanym makaronie.
UWAGA gotowany kurczak z kością vs. bez kości podniesie czas gotowania o około 30 do 60 minut.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.