Zapiekanka ziemniaczana

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2025-01-27
Zapiekanka ziemniaczana

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
200 g sera żółtego startego
1 cebula posiekana w piórka
2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
250 ml śmietany 18%
100 ml mleka
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Masło do posmarowania misy

WYKONANIE

Miskę Crock-pota posmaruj masłem, aby zapobiec przywieraniu.
W dużej misce wymieszaj śmietanę, mleko, czosnek, tymianek oraz sól i pieprz.
Na dnie misy ułóż warstwę plasterków ziemniaków, na nich połóż trochę cebuli, boczku i sera.
Polej odrobiną przygotowanej mieszanki śmietanowej. Powtarzaj warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ostatnią warstwę zakończ serem.
Przykryj pokrywą i gotuj w trybie low przez 6–7 godzin lub high przez 3–4 godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec, jeśli chcesz uzyskać chrupiący wierzch, przełóż zapiekankę do piekarnika i zapiecz przez 10 minut w 200°C.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.