Gulasz wołowy z warzywami korzeniowymi

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2025-01-23
Gulasz wołowy z warzywami korzeniowymi

SKŁADNIKI

1 kg wołowiny np. karkówka lub łopatka, pokrojonej w kostkę
3 marchewki, pokrojone w plasterki
2 pietruszki, pokrojone w plasterki
1 średni seler, pokrojony w kostkę
3 ziemniaki, obrane i pokrojone w większą kostkę
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
400 ml bulionu wołowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki opcjonalnie, do zagęszczenia
olej do obsmażenia

WYKONANIE

Wołowinę oprósz solą, pieprzem i mąką. Obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie przełóż do wolnowaru.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, po czym dodaj koncentrat pomidorowy. Podsmaż chwilę i przełóż do mięsa.
Dodaj wszystkie warzywa, przyprawy, liście laurowe i wlej bulion. Wymieszaj składniki.
Gotuj w trybie LOW przez 6–8 godzin lub w trybie HIGH przez 4–5 godzin, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Przed podaniem spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.