Zapiekanka ziemniaczana

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2024-10-24
Zapiekanka ziemniaczana

SKŁADNIKI

2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 duża cebula, pokrojona w piórka
250 ml śmietany kremówki 30%
150 ml mleka
150 g startego sera np. cheddar, gouda
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka suszonego tymianku
100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę opcjonalnie
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Świeży szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

WYKONANIE

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
W misce wymieszaj śmietanę, mleko, czosnek, tymianek, sól i pieprz.
Jeśli używasz boczku, podsmaż go na patelni na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu.
Wysmaruj wnętrze wolnowaru masłem. Układaj warstwami plasterki ziemniaków, cebulę i, jeśli używasz, boczek. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietanową i posypuj odrobiną sera.
Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc warstwą sera.
Gotuj na niskim poziomie LOW przez 6-7 godzin lub na wysokim HIGH przez 3-4 godziny, aż ziemniaki będą miękkie i ser pięknie się roztopi.
Po zakończeniu gotowania możesz posypać zapiekankę świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.