Rolady wołowe

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2024-09-10
Rolady wołowe

SKŁADNIKI

4 plastry wołowiny najlepiej z rostbefu, ok. 1 cm grubości
4 plasterki boczku wędzonego
2 ogórki kiszone pokrojone w paski
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 łyżki musztardy najlepiej dijon
4 plasterki wędzonej szynki opcjonalnie
1 marchewka pokrojona w paski
1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
1 szklanka bulionu wołowego
sól, pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego

WYKONANIE

Każdy plaster wołowiny rozbij delikatnie tłuczkiem, aby stały się cieńsze.
Posmaruj mięso musztardą, dopraw solą i pieprzem.
Na każdy plaster mięsa połóż po jednym plasterku boczku, paski ogórka kiszonego, marchewki oraz cebuli.
Zwiń mięso w rolady i zabezpiecz wykałaczkami lub zwiąż nitką.
Obsmażenie rolad

Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej i obsmaż rolady ze wszystkich stron, aby zamknąć pory mięsa i nadać im piękny kolor.
Gotowanie w wolnowarze

Do wolnowaru włóż obsmażone rolady.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość bulionem wołowym.
Gotuj na niskim poziomie low przez 6-8 godzin, lub na wysokim poziomie high przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Podanie

Po ugotowaniu wyjmij rolady z wolnowaru, a powstały sos możesz zagęścić odrobiną mąki lub zredukować na patelni, jeśli jest zbyt rzadki.
Podawaj rolady z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą oraz ulubionymi surówkami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.