Kurczak z kalafiorem w indyjskich przyprawach

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2024-07-18
 Kurczak z kalafiorem w indyjskich przyprawach

SKŁADNIKI

- 700 g pomidorów pokrojonych w kostkę mogą być z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżka curry w proszku
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 1/2 kg ud kurczaka bez kości i skóry
- 1 mała główka kalafiora, posiekana
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1/4 szklanki złotych rodzynek
- 1 szklanka białego ryżu
- ½ szklanki kolendry
- Jogurt grecki i cząstki cytryny do podania

WYKONANIE

1. W wolnowarze wymieszaj pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, curry, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
2. Dodaj kurczaka, kalafior, cebulę i rodzynki do wolnowaru i wymieszaj.
3. Gotuj pod przykryciem, aż kurczak będzie ugotowany, 4 do 5 godzin na HIGH lub 6 do 7 godzin na LOW.
4. Dwadzieścia minut przed podaniem ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Nałóż mieszankę kurczaka na ryż i posyp kolendrą. Podawaj z jogurtem i kawałkami cytryny.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.