Curry z Halloumi

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 3-5H
Data dodania: 2024-04-19
Curry z Halloumi

SKŁADNIKI

SOS
• 8 ziaren kardamonu
• 1 łyżeczka nasion kozieradki
• 2 łyżeczki kminku
• 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 2 1/2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i starty
• 40 g roztopionego masła lub ghee
• 1 cebula, posiekana
• 400 g puszka posiekanych pomidorów
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka sosu chutney z mango, plus dodatkowy opcjonalnie do podania
CURRY
• 500 g halloumi, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
• 1 laska cynamonu
• 100 ml śmietany
• Duża garść świeżych liści kolendry, grubo posiekanych

WYKONANIE

Za pomocą tłuczka i moździerza rozbij ziarna kardamonu i krótko zmiażdż, aż nasiona wydostaną się na zewnątrz. Wyjmij i odrzuć łupiny. Dodaj kozieradkę, kminek, pieprz cayenne i kurkumę do moździerza, a następnie zmiażdż przyprawy tłuczkiem, aż będą średnio rozdrobnione.

Umieść zmielone przyprawy w blenderze wraz z pozostałymi składnikami sosu i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przenieś sos do wolnowaru i dodaj halloumi oraz laskę cynamonu.

Przykryj pokrywką i gotuj na LOW przez 3-5 godzin . Wyjmij i wyrzuć cynamon, wmieszaj śmietanę, zdejmij pokrywkę i krótko podgrzej. Sprawdź przyprawy i posyp kolendrą. Podawaj z ryżem i sosem chutney z mango.




Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.