Fasola duszona z pomidorami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 6-8H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2024-04-08
Fasola duszona z pomidorami

SKŁADNIKI

225g suszonej białej fasoli
1 liść laurowy
szczypta płatków czerwonej papryki ja używam 1/2 łyżeczki
kilka ząbków czosnku, rozgniecionych
dwie cebule, posiekane, aby uzyskać około 2 szklanek
1,5 szklanki krojonych pomidorów
kilka gałązek tymianku
tarty parmezan
4 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
świeży pieprz do smaku
tarte Parmigiano Reggiano do podania

WYKONANIE

Umieść wszystko, z wyjątkiem Parmigiano Reggiano w misie wolnowaru. Gotuj na HIGH przez co najmniej 6 do 8 godzin. W zależności od rodzaju używanej fasoli, czas gotowania może się różnić. Jeśli używasz nienamoczonej fasoli jaś, gotowanie może potrwać nawet 12 godzin.
Gdy fasola będzie gotowa, spróbuj bulionu. Dodaj więcej soli do smaku.
Rozlej bulion do miseczek chlebie. Na wierzchu posyp tartym Parmigiano Reggiano. Oprósz pieprzem. Jeśli chcesz, skrop oliwą z oliwek.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.