Żeberka w Kapuście

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2024-03-11
Żeberka w Kapuście

SKŁADNIKI

1 kg żeberka wieprzowe, pokrojone na porcje
1 duża główka kapusty, poszatkowana
2 cebule, pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla głębi smaku
2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego opcjonalnie dla kwaśności

WYKONANIE

Przypraw żeberka Natrzyj żeberka solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Pozostaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
2. Obsmaż żeberka Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor. To pomoże zamknąć smaki w mięsie. Przenieś żeberka do wolnowaru.
3. Smażenie cebuli i czosnku W tym samym tłuszczu, na którym smażyły się żeberka, zeszklij cebulę i czosnek do miękkości. Następnie dodaj do wolnowaru na żeberka.
4. Dodawanie kapusty W wolnowarze, na żeberka i cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, możesz dodać koncentrat pomidorowy oraz ocet balsamiczny lub jabłkowy.
5. Dodanie bulionu Zalej wszystko bulionem, tak aby składniki były lekko przykryte.
6. Gotowanie Ustaw wolnowar na niską temperaturę LOW i gotuj przez 6-8 godzin, aż żeberka będą bardzo miękkie, a kapusta zmięknie.
7. Podawanie Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem według potrzeb. Podawaj gorące, najlepiej z chlebem, który doskonale zbierze soczyste sosy.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.