Pierś z indyka

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 3-4H
Data dodania: 2024-01-03
Pierś z indyka

SKŁADNIKI

1 około 2,7 kg pierś z indyka z kością i skórą, temperatura pokojowa
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka chili w proszku
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól kuchenna
Świeżo mielony czarny pieprz
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki

WYKONANIE

Natłuść duży wolnowar sprejem do gotowania. Zroluj dużą kawałek folii aluminiowej, a następnie zegnij folię w owal. Umieść ją w wolnowarze, tworząc podstawkę dla indyka.
W małej misce wymieszaj razem brązowy cukier, chili w proszku, paprykę i czosnek w proszku. Osusz indyka papierowymi ręcznikami i obficie przypraw solą i pieprzem. Następnie natrzyj mieszanką cukru całą pierś z indyka i umieść ją w wolnowarze, piersią do góry.
Wymieszaj bulion z kurczaka, sos sojowy i miód, a następnie wlej na dno wolnowaru.
Gotuj w niskiej temperaturze LOW przez 3-4 godziny, aż termometr włożony w najgrubszą część piersi wskaże 165°C.
Przenieś indyka na blachę do pieczenia o wysokich brzegach i grilluj w piekarniku, aż skóra będzie chrupiąca i złocista, przez 3-4 minuty. Pozwól mięsu odpocząć przez 15 minut przed pokrojeniem.
Posyp pietruszką i podawaj.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.