Żeberka duszone w białym winie

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 5-6 H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2023-12-13
Żeberka duszone w białym winie

SKŁADNIKI

2,3 kg żeberek wołowych
sól i czarny pieprz
2 średnie żółte cebule, cienko pokrojone
4 ząbki czosnku, rozgniecione
2 szklanki białego wytrawnego wina, takiego jak Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc alternatywnie można użyć cydru jabłkowego
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka liści tymianku
2 liście laurowe
6 łyżek stołowych solonego masła
500 g mieszanych grzybów, grubo pociętych lub więcej wg uznania
1 łyżka świeżej posiekanej szałwii
2 łyżki musztardy Dijon
1 szklanka śmietany
1/3 szklanki startego parmezanu
sól koszerna i czarny pieprz
1 szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
tłuczone ziemniaki, do podania

WYKONANIE

1. Dopraw żeberka solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na ogniu, obsmaż żeberka z obu stron. Obsmażone żeberka przełóż do wolnowaru.
2. Do wolnowaru dodaj cebulę, czosnek, 1 1/2 szklanki wina, bulion, tymianek i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu LOW przez 6-8 godzin lub na dużym ogniu HIGH przez 5-6 godzin. Wyjmij czosnek, tymianek i liście laurowe.
3. Przed podaniem przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodaj grzyby i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut. Dodaj szałwię i 1 łyżkę tymianku, wymieszaj i kontynuuj gotowanie, aż grzyby się skarmelizują 3-5 minut. Wyjmij grzyby z patelni na talerz.
4. Dodaj pozostałe 1/2 szklanki wina i zeskrob wszystkie zrumienione kawałki z patelni. Duś 3-5 minut lub do momentu, aż wino zredukuje się o około 1/3. Powoli wlej śmietanę i musztardę. Doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszać parmezan. Dopraw sos solą i pieprzem oraz pokruszoną czerwoną papryką. Dodaj grzyby.
5. Podawaj żeberka na puree ziemniaczanym, polane sosem śmietanowym. Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.