Kurczak w sosie balsamicznym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-09-11
Kurczak w sosie balsamicznym

SKŁADNIKI

1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/4 szklanki cydru jabłkowego lub soku
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
4 udka z kurczaka z kością, usunięta skóra
2 łyżki masła
2 łyżki mąki uniwersalnej

WYKONANIE

1. W małej misce wymieszaj 9 pierwszych składników.
2. Umieść kurczaka w misie multicookera zalej mięso bulionem. Zamknij pokrywę zamknij zawór zwalniający ciśnienie. Ustaw wysokie ciśnienie na 10 minut.
3. Pozostaw na 10 minut do naturalnego uwolnienia ciśnienia, a następnie szybko uwolnij pozostałe ciśnienie.
Wyjmij kurczaka i trzymaj w cieple. Odsącz tłuszcz z płynu z gotowania.
4. W małym rondelku rozpuść masło i wmieszaj mąkę do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj płyn z gotowania. Gotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje, 2-3 minuty. Podawaj z kurczakiem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.