Szybkie spaghetti

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-08-28
Szybkie spaghetti

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
400 g mielonej wołowiny
3 ząbki czosnku, mielone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu drobiowego
2 800 g puszki krojonych pomidorów
1/4 szklanki świeżo posiekanej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
250 g spaghetti
Świeżo starty parmezan, do podania

WYKONANIE

Ustaw multicooker na tryb Sauté i podgrzej olej. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, rozbijając mięso drewnianą łyżką, aż przestanie być różowe, przez 6 do 8 minut. Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy i smaż do uzyskania aromatu, jeszcze przez 1 minutę. Dodaj ½ szklanki bulionu i wymieszaj, zeskrobując resztki z dna misy.
Dodaj pomidory, bazylię, oregano i płatki czerwonej papryki. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Przełam spaghetti na pół i dodaj do garnka, a następnie dodaj pozostałe 1½ szklanki bulionu. Nie mieszaj. Zamknij pokrywę i nastaw na gotowanie pod wysokim ciśnieniem przez 8 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi szybkiego uwalniania ciśnienia, upewniając się, że odczekasz do zakończenia cyklu przed odblokowaniem i zdjęciem pokrywy.
Wymieszaj makaron z sosem, a następnie podawaj z parmezanem i większą ilością bazylii.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.