Ostro słodki kurczak z nutą pomarańczy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 3-4H
Data dodania: 2023-07-24
Ostro słodki kurczak z nutą pomarańczy

SKŁADNIKI


2 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
3 łyżki marmolady pomarańczowej
1-1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
1-1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1-1/2 łyżeczki mielonej papryki chipotle
1-1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/8 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka zimnej wody

WYKONANIE

Posypać kurczaka solą i pieprzem. Przełożyć do wolnowaru. W małej misce wymieszać bulion, marmoladę, olej, ocet, papryczkę chipotle, miód, chili w proszku i czosnek w proszku polać kurczaka marynatą. Przykryć i gotować na LOW przez 3-4 godziny.
Wyjąć kurczaka na półmisek i trzymać w cieple. Umieścić sos z gotowania w małym rondelku doprowadzić do wrzenia. Połączyć skrobię kukurydzianą i wodę do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo wmieszać do rondla. Doprowadzić do wrzenia gotować i mieszać przez 2 minuty lub do zgęstnienia. Podawać z kurczakiem
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.