Skrzydełka z sezamem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 1-2,5H
Czas na Low: 3-4H
Data dodania: 2023-07-11
Skrzydełka z sezamem

SKŁADNIKI

1,4 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
1 łyżka nasion sezamu
2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry

SOS
⅓ szklanki sosu sojowego
⅓ szklanki octu balsamicznego
⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki miodu
3 ząbki czosnku, rozdrobnione
1 łyżeczka srirachy lub więcej, do smaku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
½ łyżeczki cebuli w proszku

WYKONANIE

W dużej misce wymieszać sos sojowy, ocet balsamiczny, brązowy cukier, miód, czosnek, Sriracha, imbir w proszku, paprykę i cebulę w proszku.
Umieść skrzydełka w wolnowarze. Wymieszaj z sosem sojowym i przyprawami. Przykryj i gotuj na LOW przez 3-4 godziny lub na HIGH przez 1-2 godziny.
W małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą i 2 łyżki wody. Wmieszaj mieszaninę do wolnowaru. Przykryj i gotuj na HIGH przez kolejne 10-15 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik. Wyłóż blachę do pieczenia folią.
Umieścić skrzydełka na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz przez 2-3 minuty lub do momentu skarmelizowania.
Podawaj od razu z pozostałym sosem, udekorowane nasionami sezamu i kolendrą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.