Tagine z kurczaka, moreli i ciecierzycy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2023-05-10
Tagine z kurczaka, moreli i ciecierzycy

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
8 małych udek kurczaka bez skóry
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1 duża brązowa cebula, przepołowiona, grubo pokrojona
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mielonej kurkumy
1 laska cynamonu
1 1/2 szklanki płynnego bulionu
410 g puszka połówek moreli
400 g puszka ciecierzycy, odsączonej, opłukanej
150 g zielonej fasoli
1/2 szklanki świeżych liści kolendry
1 długie czerwone chili, cienko pokrojone
¼ szklanki pistacji, grubo posiekanych
Kuskus, do podania

WYKONANIE

Rozgrzej 1/2 oleju na dużej patelni. Wrzuć kurczaka do mąki, aby go obtoczyć, strzepując nadmiar. Obsmażaj kurczaka, partiami, obracając, przez 5 minut lub do zrumienienia na całej powierzchni. Przenieść do wolnowaru.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Smaż cebulę, mieszając, przez 5 minut lub aż zmięknie. Dodaj czosnek, kumin, mieloną kolendrę i kurkumę. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę lub do uzyskania aromatu. Dodaj laskę cynamonu i bulion. Dopraw pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.
Odsącz morele, zachowując 1/2 szklanki soku. Dodaj ciecierzycę i sok z moreli do wolnowaru. Połówki moreli odstaw do lodówki. Zalej kurczaka w wolnowarze mieszanką cebulową. Przykryć pokrywką. Gotuj na LOW przez 6 godzin lub na HIGH przez 3 godziny. Dodaj fasolę i pozostałe połówki moreli. Gotuj w trybie HIGH przez kolejne 30 minut.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.