Zapiekanka ziemniaczana

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-05-04
Zapiekanka ziemniaczana

SKŁADNIKI

1 ½ szklanki gęstej śmietany
3 ząbki czosnku, mielone
½ łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta gałki muszkatołowej
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 1/8 cala
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
1 szklanka rozdrobnionego sera Gruyere
¼ szklanki świeżo startego parmezanu
½ łyżeczki świeżego tymianku

WYKONANIE

W średnim rondlu, wymieszaj razem śmietanę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu, aż do podgrzania, około 1-2 minuty.
Dodaj warstwę ziemniaków do misy wolnowaru na zakładkę dopraw solą i pieprzem, do smaku. Zalej ziemniaki 1/3 szklanki mieszanki śmietanowej posyp Gruyere. Powtórz z pozostałymi plastrami ziemniaków, mieszanką kremową i Gruyere, aby utworzyć kolejne 2 warstwy.
Przykryj i gotuj na HIGH przez 4-5 godzin lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posyp parmezanem. Przykryj i gotuj, aż ser się rozpuści, około 5 minut.
Zdejmij pokrywę i pozwól ziemniakom odpocząć przez 15 minut, pozwalając sosowi zgęstnieć.
Podawaj babkę przyozdobioną tymiankiem.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.