Czosnkowy schab

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2023-04-27
Czosnkowy schab

SKŁADNIKI

1,4 kg schabu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki, słodkiej lub wędzonej
½ łyżeczki cebuli w proszku
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
⅓ szklanki bulionu z kurczaka
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
½ łyżki stołowej przyprawy włoskiej

WYKONANIE

Osusz wieprzowinę papierowymi ręcznikami. Połącz sól, paprykę, cebulę w proszku i czarny pieprz w małej misce wymieszaj, do połączenia składników. Wetrzyj mieszankę przypraw w schab.
Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużą patelnię dodaj wieprzowinę i obsmażaj przez kilka minut z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru.
W blenderze lub robocie kuchennym połącz pozostałą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i czosnek blenduj aż do połączenia i zgęstnienia. Dodaj włoską przyprawę i mieszaj przez kilka sekund, aby połączyć składniki.
Dodaj bulion z kurczaka do misy wolnowaru. Umieść polędwiczki wieprzowe w wolnowarze. Za pomocą pędzla do ciasta rozprowadź przygotowaną mieszankę balsamiczną po całym schabie. Przykryj wolnowar pokrywką i gotuj w trybie LOW przez 4 do 5 godzin lub w trybie HIGH przez 3 godziny.
Sprawdź, czy mięso jest gotowe, wkładając termometr w najgrubszą część mięsa wieprzowina jest gotowa, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 65˚.C
Wyjmij wieprzowinę z wolnowaru i przełóż na deskę do krojenia przykryj folią i pozostaw na 10-15 minut przed pokrojeniem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.