Cytrynowe małże z pomidorkami i ziemniakami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2023-03-22
Cytrynowe małże z pomidorkami i ziemniakami

SKŁADNIKI

400 g małych czerwonych ziemniaków, przepołowionych
450 g pomidorów cherry
½ szklanki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
¼ szklanki białego wytrawnego wina
1 szalotka, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 liść laurowy
1 kg małży, wyszorowanych i oczyszczonych
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Chrupiący chleb

WYKONANIE

W wolnowarze o pojemności umieść ziemniaki i pomidory koktajlowe. Dodaj następne sześć składników do garnka. Przykryj i gotuj na LOW 6 do 7 godzin lub na HIGH 3 – 3,5 godziny. Jeżeli gotujesz na LOW ustaw wolnowar na HIGH i gotuj jeszcze 45 minut lub do momentu, aż muszle się otworzą. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzą. Wyjmij i wyrzuć liść laurowy. Dodaj pietruszkę, masło, skórkę z cytryny i sok delikatnie wymieszaj. Podawaj z chrupiącym chlebem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.