Wątróbki z wolnowaru

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 3-5H
Data dodania: 2023-01-30
Wątróbki z wolnowaru

SKŁADNIKI

400 g wątróbek z kurczaka
1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 plastry bekonu, pokrojone w kostkę
4 średnie zielone cebule, zielone i białe części, posiekane
230 g pokrojonych grzybów
1 szklanka bulionu z kurczaka
300 ml zupy grzybowej
1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu z kurczaka

WYKONANIE

Pokrój wątróbki z kurczaka na kawałki wielkości kęsa.
Połącz mąkę, sól i pieprz w worku do przechowywania żywności. Kawałki wątróbek z kurczaka obtoczyć w mące wrzuć do woreczka i odstaw na bok.
Na dużej patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek gdy się zrumieni i będzie chrupiący, wyjmij na papierowy ręcznik, zachowując tłuszcz z boczku na patelni.
Dodaj obtoczone w mące wątróbki z kurczaka, posiekaną zieloną cebulę i pokrojone grzyby do tłuszczu z boczku na patelni i smażyć, aż wątróbki lekko się zrumienią.
Wlej bulion z kurczaka na patelnię i gotuj, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.
Przełóż wątróbki do wolnowaru.
Dodaj ugotowane kawałki boczku, zupę i białe wino.
Przykryj i gotuj na LOW przez 3 do 5 godzin.
Wątróbki z kurczaka i warzywa serwuj na gorącym gotowanym ryżu, grzankach lub makaronie.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.