Pikantna Zacusca

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 60 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-01-02
Pikantna Zacusca

SKŁADNIKI

Bakłażan – 4 szt.
Papryka czerwona - 2 szt.
Papryka żółta – 2 szt.
Papryka zielona – 2 szt.
Papryka ostra - 4 szt.
Cebula – 2 szt. duży
Sok pomidorowy – 400 gr.
Olej – 100 ml
Liście laurowe – 4 szt.
Sól i pieprz - do smaku
Cukier – 1 łyżka

WYKONANIE

Upiecz bakłażany i ostrą paprykę w piekarniku lub na kuchence, a następnie przykryj papryki folią i pozwól im ostygnąć. Oczyść paprykę ze skóry i nasion, natomiast bakłażany oczyść i odsącz na sicie.
Wlej olej do misy DuraCeramic wolnowaru Crockpot i postaw ją na kuchence, aby olej się rozgrzał. tylko modele DuraCeramic, w przeciwnym wypadku wykonaj ten krok na patelni.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozwól jej trochę zmięknąć, a następnie dodaj odsączone i drobno posiekane bakłażany, następnie pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę.
Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj sok pomidorowy, liście laurowe, cukier, sól i pieprz do smaku i wyłącz ogień.
Następnie przełoż naczynie do wolnowaru Crockpot i ustaw tryb gotowania „High” na 3 godziny.
Mieszaj od czasu do czasu w misie, a gdy zacusca będzie gotowa, przełóż do czystych słoików i szczelnie zamknij wieczko.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.