Pijany Bolognese

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4-6 H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2022-12-30
Pijany Bolognese

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 średnia żółta cebula, posiekana
1 średnia szalotka, posiekana
3 marchewki, posiekane
2 łodygi selera, posiekane
400 g chudej mielonej wołowiny
350 g mielonej pikantnej włoskiej kiełbasy lub mielonej wołowiny
sól i czarny pieprz
1 puszka posiekanych pomidorów
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
1 filiżanka mleka pełnego
3/4 szklanki wódki
1 skórka parmezanu, plus starty parmezan do podania
400 g makaronu

WYKONANIE

Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, marchew i seler, a następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 minut lub aż cebula będzie aromatyczna i zacznie się karmelizować. Dodaj wołowinę i kiełbasę, zrumień wszystko, rozbijając mięso w miarę upływu czasu, smaż około 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Przełóż mięso do misy wolnowaru. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, liście laurowe, tymianek, mleko, wódkę i starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia. Przykryj i gotuj na LOW przez 6-8 godzin lub na HIGH przez 4-6 godzin.
Jeśli sos jest nadal zbyt płynny, gotuj na HIGH , bez przykrycia przez 20-30 minut.
Ugotuj w garnku makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podawaj makaron z sosem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.