Zupa grzybowa

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-12-29
Zupa grzybowa

SKŁADNIKI

4 szklanki wrzącej wody
2 szklanki suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego
⅝ łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki pokrojonych szalotek
1 ząbek czosnku, zmielony około 1 łyżeczki
1 szklanka sherry
1,5 kg różnych świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki
1 ½ łyżki stołowej posiekanego świeżego tymianku
⅓ szklanki śmietany

WYKONANIE


Grzyby prawdziwki zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odstawi na 20 minut.
Odsącz grzyby prawdziwki w durszlaku nad miską, zachowując bulion grzybowy odstaw grzyby na bok.
Przecedź bulion grzybowy przez wyłożony szmatką durszlak odrzuć części stałe.
Wymieszaj skrobię kukurydzianą, sos sojowy, sól, pieprz i pozostałe 2 szklanki wrzącej wody do bulionu grzybowego odstaw.
Rozgrzej olej w średniej wielkości nieprzywierającej patelni.
Dodaj szalotki i czosnek gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż szalotki będą miękkie, 4 do 5 minut.
Dodaj sherry, doprowadź do wrzenia i gotuj ok.30 sekund. Zdejmij z ognia.
Wymieszaj grzyby prawdziwki, mieszankę bulionową, szalotki, świeże grzyby i tymianek misie wolnowaru.
Przykryj i gotuj na HIGH, aż warzywa będą bardzo miękkie, a smaki się połączą, około 4 godzin.
Odkryj i gotuj do lekkiego zgęstnienia, około 20 minut. Przełóż 2 szklanki zupy do blendera.
Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji, około 10 sekund.
Zmiksowaną zupę wlej z powrotem do wolnowaru, delikatnie wymieszaj . Rozlej zupę do miseczek i podawaj na gorąco.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.