Sos żurawinowy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 7-8H
Data dodania: 2022-12-09
Sos żurawinowy

SKŁADNIKI

340 g świeżej żurawiny
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki syropu klonowego lub brązowego cukru może być też miód
opcjonalne dodatki odrobina Bourbona lub czerwonego wina, skórka pomarańczowa, szczypta mielonego imbiru, szczypta cynamonu i goździków, kilka posiekanych orzechów włoskich lub odrobina ekstraktu waniliowego

WYKONANIE

Dodaj wszystkie składniki do miski wolnowaru i wymieszaj do połączenia.
Gotować na HIGH przez 3-4 godziny lub na LOW przez 7-8 godzin, lub do momentu, gdy żurawiny otworzą się, a sos będzie bulgotał.
Posmakuj i wymieszaj z dodatkowym dodatkami, według uznania. Podawaj na ciepło. Uwaga, sos znacznie zgęstnieje w miarę stygnięcia.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.