Kurczak z boczkiem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2H20 Min
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-11-29
Kurczak z boczkiem

SKŁADNIKI

Kurczak
750 g piersi z kurczaka 4 duże piersi z kurczaka
200 g wędzonego boczku
150 g dojrzałego sera cheddar
100 g sera mozzerella
¼ łyżki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
1 garść pietruszki
Sos BBQ
400g passaty pomidorowej
4 łyżki cukru muscavado
3 łyżki syropu klonowego
3½ łyżki octu jabłkowego
2 łyżki papryki
2 łyżki czosnku granulowanego
1½ łyżeczki musztardy w proszku
1 łyżka płynnego dymu opcjonalnie
½ łyżeczki chili w proszku
¾ łyżki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego

WYKONANIE

Dodaj wszystkie składniki sosu BBQ do wolnowaru i dobrze wymieszaj, aby się połączyły.
Doprawiamy piersi z kurczaka solą i pieprzem, owijamy każdą pierś w kawałek boczku i umieszczamy w wolnowarze w sosie. Jeśli używasz boczku który jest węższy, użyj dwóch plastrów na kawałek kurczaka, aby upewnić się, że kurczak jest dobrze owinięty.
Kurczaka obłożyć sosem BBQ, tak aby był lekko przykryty, a następnie gotować na HIGH przez 2 godziny.
Sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany, a następnie posypać tartym serem, aby dobrze go przykryć.
Wziąć kilka czystych arkuszy ręcznika kuchennego lub czystą ściereczkę i umieścić ją na górze wolnowaru, pod pokrywą. Pozostawić na kolejne 20 minut na HIGH, a następnie sprawdzić, czy ser jest roztopiony.
Opcjonalnie zrumienić ser, przenosząc piersi z kurczaka do rozgrzanego piekarnika na 5- 10 minut, aż ser zbrązowieje i zacznie miejscami bulgotać.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.