Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2022-11-23
Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami

SKŁADNIKI

1 kapusta biała
pół średniej dyni Hokaido
1 cebula
300 g kaszy gryczanej palonej
200 g świeżych grzybów leśnych u mnie podgrzybki
sól, pieprz
1 łyżka oleju,
natka pietruszki
1 szkl. passaty
1 szkl. bulionu

WYKONANIE

Kapustę sparzyć, żeby liście dobrze odchodziły. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zrumienienia na 1 łyżce oleju. Kaszę gryczaną ugotować al dente. Podgrzybki obrać , pokroić na kawałki i obgotować w słonej wodzie. Kawałek dyni zetrzeć na tarce jarzynowej, a resztę pokroić w kostkę. Dyni Hokaido nie obierać. Wymieszać kaszę z grzybami, cebulą. Dodać startą dynię. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Farsz zawijać w gołąbki. Na dnie wolnowaru ułożyć ze 2 liście kapusty, następnie rozsypać kostki dyni. Warstwami ułożyć gołąbki w misie wolnowaru. Zalać całość bulionem wymieszanym z passatą. Przykryć całość listkami kapusty. Nastawić wolnowar na poziom LOW na 6h. Podawać z kawałkami dyni lub ulubionym sosem.

Przepis autorstwa Pani Marzeny, www.zaciszekuchenne.pl
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.