Kurczak z czosnkiem i cytryną z wolnowaru

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-10-12
Kurczak z czosnkiem i cytryną z wolnowaru

SKŁADNIKI

• 1 cały kurczak - ok. 2 kg
• 5-6 ziemniaków
• 4 główki czosnku
• 1 cytryna
• sól, pieprz
• odrobina oliwy z oliwek
• 100 ml wody

Wolnowar o pojemności 7,5l

WYKONANIE

Obierz 2 główki czosnku i włóż je do kurczaka wraz z połówką cytryny. Dodaj również sól do smaku.
Umieść kurczaka w misie wolnowaru. Wokół niego ułóż duże kawałki ziemniaków i pół główki czosnku. Dodaj również 100 ml wody.
Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie skrop odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Ustawiamy wolnowar na HIGH na 3 godziny.
Na koniec, jeśli chcesz mieć chrupiącą i brązową skórkę, kurczaka można wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.
Misa wolnowaru jest odporna na wysokie temperatury i bez problemu można ją włożyć do piekarnika.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.