Gęsta zupa pomidorowa z bazylią i parmezanem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 4-8H
Data dodania: 2022-10-06
Gęsta zupa pomidorowa z bazylią i parmezanem

SKŁADNIKI

2 x450g puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
1 x300g puszka sosu pomidorowego
¼ szklanki świeżej bazylii-drobno posiekanej
1 łyżka stołowa mielonego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 średnia biała cebula - pokrojona w kostkę
1 szklanka gęstej śmietany
4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
2 szklanki rozdrobnionego parmezanu
ZASMAŻKA
3 łyżki stołowe masła
¼ szklanki mąki
1 szklanka gęstej śmietany

WYKONANIE

Dodaj pomidory, sos pomidorowy i następne 7 składników poprzez bulion do wolnowaru. Przykryj i gotuj przez 2 godziny na HIGH lub 4-8 godzin na LOW.
Około 30-40 minut przed podaniem przełóż zupę do blendera lub robota kuchennego i przecedź do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przełóż z powrotem do garnka.
Przygotuj zasmażkę. Zacznij od roztopienia masła w średniej patelni na średnim ogniu.
Dodaj mąkę do roztopionego masła i mieszaj, aż mąka się zbryli. Powoli wlewaj śmietanę lub pół na pół, aż mieszanka będzie gęsta i gładka. Dodaj zasmażkę i parmezan do crockpota i wymieszaj, aby się połączyły.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.