Sous Vide Sirloin Steak

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-09-14
Sous Vide Sirloin Steak

SKŁADNIKI

2 grubo krojone steki z polędwicy wołowej około 3 cm grubości
1 łyżka oleju roślinnego
Przyprawy wg uznania np. czarny pieprz

WYKONANIE

Aby uzyskać najlepsze rezultaty - wyjmij stek z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową przed gotowaniem.
Każdą z polędwiczek umieść w worku próżniowym FoodSaver i zamknij szczelnie.
Włóż stojak sous vide do misy multicookera i wypełnij ją w ½ do ¾ wodą.
Wybierz opcję Sous Vide i ustaw temperaturę na 60 stopni C, z czasem na 1 godzinę dla Medium Rare.
Przykryj luźno pokrywką i pozwól wodzie się ogrzać.
Gdy temperatura zostanie osiągnięta, umieść stek w stojaku, luźno przykryj pokrywą, upewniając się, że zawór jest otwarty i pozwól stekowi się ugotować.
Po upływie czasu gotowania wyjmij stek z wody, otwórz torebkę, wyjmij stek i osusz małym kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego.
Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu.
Posmaruj steki z obu stron odrobiną oleju i dopraw czarnym pieprzem.
Gdy patelnia będzie gorąca, szybko obsmaż stek z obu stron, aby uzyskać ślady grilowania.
Zdejmij natychmiast z patelni i pozwól odpocząć przez kilka minut przed doprawieniem solą i podaniem.
Możesz podawać z frytkami, maślanymi pieczarkami, grillowanymi pomidorami
i krążkami cebuli.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.