Indyk Ossobuco

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 28 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-09-06
Indyk Ossobuco

SKŁADNIKI

1 kg indyka
2 marchewki
2 łodygi selera
1 cebula
200 g posiekanych pomidorów
1 łyżka pasty pomidorowej
400 ml wody
½ szklanki wywaru z kurczaka
100 ml białego wytrawnego wina
2 liście laurowe
100 g mąki
10 gałązek pietruszki
Skórka z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE

Włącz Multi Cooker i wybierz tryb BROWN/SAUTÉ.
Umieść mąkę na talerzu dopraw solą i pieprzem.
Obtocz każdy kawałek mięsa mąką i odlep jej nadmiar.
Rozgrzej oliwę z oliwek i umieść kawałki mięsa na patelni, nie nakładając ich na siebie. Obsmaż je z obu stron.
Zdejmij mięso z patelni i zrumienić na niej cebulę przez 2/3 minuty.
Dodaj do misy multicookera marchew, seler, pomidory i koncentrat pomidorowy, białe wino, bulion z kurczaka i liście laurowe. Dodaj zrumienioną cebulę.
Wymieszaj delikatnie wszystko razem i umieść na wierzchu kawałki indyka.
Zamknij pokrywę i przekręć zawór zwalniający ciśnienie do pozycji zamkniętej.
Wybierz tryb MEAT/STEW na 20 minut.
Pod koniec czasu gotowania delikatnie uwolnij parę zgodnie z zaleceniami.
Posiekaj razem pietruszkę, skórkę z cytryny i czosnek.
Posyp indyka osso bucco tą mieszanką przed jedzeniem i dopraw solą i pieprzem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.