Wołowina 5 smaków

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2022-08-23
Wołowina 5 smaków

SKŁADNIKI

1 kg wołowiny
Sól morska i mielony czarny pieprz
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 szklanki sherry
1/4 sosu sojowego
2 łyżki stołowe octu winnego ryżowego
2 czerwone papryki, posiekane i pokrojone w plasterki
2 duże szalotki, cienko pokrojone
3 ząbki czosnku, mielone
5 cm kawałek świeżego imbiru, starty na tarce
1 łyżka stołowa plus 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
2 szklanki groszku
2 zielone cebulki, pokrojone na ukos, do dekoracji
2 łyżki stołowe prażonych nasion sezamu, do dekoracji

WYKONANIE

Rozgrzać wolnowar na LOW. Obficie doprawić wołowinę solą i pieprzem.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodać wołowinę i obsmażyć aż do zrumienienia na zewnątrz, a następnie przenieść ją wraz z sosem do wolnowaru.
Do wolnowaru dodać bulion, sherry, sos sojowy, ocet, paprykę, grzyby, szalotki, czosnek, imbir, przyprawę pięć smaków w proszku i płatki czerwonej papryki. Wymieszaj do połączenia, przykryj i gotuj przez 6 godzin na LOW.
Dodaj groszek i gotuj przez dodatkową godzinę.
Udekorować wołowinę zieloną cebulką i nasionami sezamu.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.