Dorsz z tapenadą

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 1 H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-07-25
Dorsz z tapenadą

SKŁADNIKI

225 g oliwek kalamata bez pestek
2 łyżki stołowe pasty anchois
2 łyżki odsączonych kaparów
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej włoskiej pietruszki
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej
⅛ łyżeczki mielonej czerwonej papryki
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 filety z dorsza lub innej twardej białej ryby
Sól i czarny pieprz
2 cytryny, cienko pokrojone
½ szklanki wody

WYKONANIE

Tapenada
Umieścić oliwki, tymianek, kapary, pastę z anchois, czosnek, skórkę pomarańczową i mieloną czerwoną paprykę w robocie kuchennym lub blenderze miksuj pulsująco, aby grubo posiekać. Dodaj oliwę, blenduj krótko, aby uzyskać gęstą pastę.
Dopraw dorsza solą i pieprzem. Ułóż połowę plasterków cytryny na dnie wolnowaru Crockpot™. Przykryj dorszem a następnie pozostałymi plastrami cytryny. Przykryj pokrywką gotuj na HIGH 1 godzinę lub do momentu, gdy ryba jest po prostu ugotowana.
Wyjąć rybę na talerze do serwowania usunąć cytrynę. Podawać z Tapenadą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.