Łosoś Teryaki metodą Sous Vide

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-07-20
Łosoś Teryaki metodą Sous Vide

SKŁADNIKI

4 filety z łososia
4 łyżki czarnego sosu sojowego
4 łyżki sosu mirin
1 łyżka białego octu ryżowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka tartego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego

1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka sezamu, delikatnie przyrumienionego
Posiekany szczypiorek, lub 2 posiekane cebulki dymki

WYKONANIE

Umieść sos sojowy, mirin, biały ocet ryżowy, cukier, imbir i czosnek w małej miseczce. Dokładnie wymieszaj, aż cukier połączy się z resztą składników.
Umieść każdy filet łososia w osobnej torebce do pakowania próżniowego. Wlej trochę marynaty do każdej z torebek. Uwaga Zostaw odrobinę sosu na później.
Zamknij torebki próżniowo i pozostaw na noc w lodówce.
Umieść stojak do gotowania w misie multicookera CSC062x i wlej wodę do misy, do ok. ¾ pojemności. Wybierz sous vide, ustaw czas na 45 minut, i temperaturę na 49 stopni Celsjusza.
Załóż pokrywę i pozwól się nagrzać wodzie. Umieść torebki z łososiem w stojaku, delikatnie przykryj pokrywą i pozwól, aby potrawa się gotowała.
Po zakończonym gotowaniu delikatnie wyjmij łososia ze stojaka. Po wyjęciu z torebki możesz podsmażyć łososia przez 2-3 minuty na patelni, aby nadać mu piękny złoty kolor.
Łosoś świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym, pak choi, gotowanym na parze i grzybami.
Polej łososia resztką sosu, i posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.