Zupa z czarnej fasoli i chili

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 7 H
Data dodania: 2022-07-15
Zupa z czarnej fasoli i chili

SKŁADNIKI

450 g suszonej czarnej fasoli, namoczonej przez noc
Wędzona szynka
2 marchewki, posiekane
1 czerwona cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, posiekane
2 chili Cubanelle, posiekane
1 czerwona chili Fresno, posiekana
1 łyżka chili w proszku
2 łyżki mielonego kminku
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka octu jabłkowego z cydru
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Meksykańska crema lub kwaśna śmietana, do podania
• Salsa ze świeżych pomidorów i pomidorków
1 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych, posiekanych
1/2 szklanki pomidorów, posiekanych
1/4 szklanki posiekanej czerwona cebuli
1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki świeżego soku z limonki
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki jalapeños, posiekane

WYKONANIE

Wymieszać razem fasolę, szynkę, cebulę, marchew, czosnek, chili, proszek chili, kminek, oregano i 8 szklanek wody w 6-litrowym wolnowarze. Przykryć i gotować do miękkości fasoli, na low przez 7 do 8 godzin lub na high przez 4 do 5 godzin jeśli zupa jest rzadka, odlać 1 filiżankę fasoli, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wlać z powrotem do zupy. Wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze śmietaną i salsą ze świeżych pomidorów i pomidorków.
Przygotować salsę ze świeżych pomidorów i pomidorków Wymieszać pomidory, pomidorki, czerwoną cebulę, kolendrę, jalapeno, sok z limonki, czosnek i oliwę z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.