Bakłażanowa sałatka

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2022-07-11
Bakłażanowa sałatka

SKŁADNIKI

4 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, rozgniecione
500 g bakłażanów
300 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
1 mała główka kopru włoskiego, pokrojona w plasterki
50 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka nasion kolendry
Dressing
mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
mały pęczek bazylii, grubo posiekany
mały pęczek szczypiorku, grubo posiekany
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżki kaparów
100 g sera feta
50 g prażonych migdałów w płatkach
chrupkie pieczywo

WYKONANIE

Do wolnowaru wlać połowę oliwy z oliwek, a na wierzchu położyć cebulę i rozgnieciony czosnek. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1 cm i posmarować pozostałą oliwą z oliwek. Włożyć je do wolnowaru na wierzchu cebuli i ułożyć pomidory, plasterki kopru włoskiego i suszone pomidory wokół bakłażanów. Posypać nasionami kolendry, a następnie doprawić wszystko solą i pieprzem.
Gotować na Low przez 6-8 godzin lub do momentu, gdy bakłażany będą miękkie. Po ugotowaniu włóż wszystkie składniki dressingu do miksera kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
Ugotowane warzywa przełożyć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i skropić dressingiem ziołowym. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser feta, płatki migdałów i podawać z chrupiącym pieczywem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.