Polenta

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2022-06-15
Polenta

SKŁADNIKI

13 szklanek bulionu z kurczaka o obniżonej zawartości sodu, podzielonego
3 szklanki mąki kukurydzianej
1 średnia cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
1 szklanka śmietany
1 szklanka tartego parmezanu
1/4 szklanki masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowy tarty parmezan

WYKONANIE

W wolnowarze połączyć 12 szklanek bulionu, mąkę kukurydzianą, cebulę, czosnek, liście laurowe i sól. Gotować, pod przykryciem, na LOW przez 6-8 godzin, aż płyn zostanie wchłonięty, a polenta będzie kremowa. Usunąć liście laurowe. Wymieszać ze śmietaną, serem, masłem, pieprzem i pozostałym bulionem. W razie potrzeby podawać z dodatkowym serem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.