Zupa PHO z wolnowaru

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 8-10H
Data dodania: 2022-05-16
Zupa PHO z wolnowaru

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI - Na wywar
50 g imbiru, grubo pokrojonego
2 cebule, przepołowione
3 anyże gwiazdkowate
2 laski cynamonu
½ łyżki nasion kolendry
2 goździki
1 tusza indyka lub kurczaka
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru

Na pho

200 g płaskiego makaronu ryżowego
400 g ugotowanego i pokrojonego indyka lub kurczaka
100 g kiełków fasoli, blanszowanych, lub rozdrobnionych marchewek
garść liści tajskiej bazylii, mięty i kolendry
2 czerwone papryczki chilli, drobno pokrojone
1 limonka, pokrojona w cząstki
sos hoisin i sos sriracha, do podania

WYKONANIE

KROK 1
Podsmażyć imbir i cebulę na patelni, na dużym ogniu do uzyskania intensywnego koloru. Przełożyć do wolnowaru i gotuj na LOW. Podsmaż przyprawy przez kilka minut, aż staną się aromatyczne, a następnie wsyp je do wolnowaru. Jeśli zależy Ci na czasie, włóż przyprawy do wolnowaru bez podsmażania.

KROK 2
Dodaj mięso, a następnie wlej do garnka 3-4 litry wrzącej wody tak, aby kości były przykryte, uważając, aby nie przepełnić garnka. Przykryj i gotuj przez 8-10 godzin.
KROK 3
Wywar przecedzić, wyrzucając kości i przyprawy. Doprawić sosem rybnym i cukrem. Aby zamrozić na później, pozostawić do całkowitego ostygnięcia i zamrozić w szczelnym pojemniku na okres do trzech miesięcy. W przypadku natychmiastowego podania podgrzewać w wolnowarze.
KROK 4
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i rozdzielić pomiędzy miski. Na wierzchu ułóż indyka i kiełki fasoli lub warzyw, następnie przelej bulion do dzbanka i zalej nim tyle, aby wypełnić miski zostanie Ci nadmiar, który możesz zamrozić jak wyżej. Rozrzuć zioła i chili, a następnie podawaj z kawałkami limonki i sosami.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.