Galicyjska potrawa z owoców morza

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 2-3
Czas na Low: 4-5
Data dodania: 2017-09-28
Galicyjska potrawa z owoców morza

SKŁADNIKI

1 łyżeczka oliwy z oliwek
4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w 1 cm kostkę
2 marchewki, obrane, pokrojone w 1 cm kostkę
2 cebule drobno posiekane
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
500 ml bulionu rybnego
spora szczypta szafranu
1 łyżeczka oregano
1 cytryna, sok
500 g białej ryby np. dorsza, morszczuka - pokrojonej w kawałki wielkości kęsa
200 g gotowanych owoców morza małże, krewetki i kałamarnica
Posiekana pietruszka

WYKONANIE

Rozgrzej oliwę w odpowiedniej patelni lub w misie wolnowaru Crock-Pot saute, wrzucić ziemniaki i marchewki i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodaj cebulę i czosnek. Kontynuuj gotowanie, aż cebula będzie miękka, przypraw trochę solą. Jeśli używałeś patelni, przełóż jej zawartość do misy wolnowaru.
Dodaj bulion rybny, szafran, oregano i sok z cytryny.
Przykryj pokrywką i gotuj na poziomie HIGH przez 2-3 godziny lub na poziomie LOW od 4 do 5 godzin, aż ziemniaki i marchew będą miękkie.
Dodaj rybę i przykryj przez kolejne 5 minut, a następnie dodaj owoce morza na kolejne 5-10 minut, aż ryba zostanie ugotowana.
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.