Żurek

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 2
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-07-03
Żurek

SKŁADNIKI

boczek wędzony, 200 g
czosnek, 3 ząbki
cebula, 1 szt
olej, 2 łyżki
grzyby suszone, garstka
liść laurowy, 3 szt
ziele angielskie, 8 szt
majeranek, 2 łyżki
domowy zakwas, 0,5 l
śmietana 18%, 200 ml
pieprz, 10 ziaren
chrzan tarty, łyżka
musztarda, łyżka
sól, do smaku
woda, 1,2 l

WYKONANIE

Boczek, obrany czosnek i cebulę pokrój w drobna kostkę. Następnie przesmaż na oleju w naczyniu Crock-Pot tylko w przypadku wolnowarów z misą DuraCeramic przez ok 3 min. Po czasie wlej zimną wodę i domowy zakwas. Do całości dodaj resztę składników bez soli i śmietany, dokładnie wymieszaj i ustaw poziom high na 2 godziny. Przed podaniem dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw solą do smaku.

Złote myśli
- podawaj z jajkiem na twardo, gotowanymi ziemniakami lub białą kiełbasą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Tomasz K
2022-11-07

Pyszny żurek, polecam! Dodałem od siebie 1 kiełbasę podsmażoną razem z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Oprócz tego dodałem pół godziny przed końcem gotowania białe kiełbasy. Ale bez tych dodatków żurek też byłby pyszny :)

Ocena 
Krzysztof K
2021-01-12

Brakuje kielbasy i czegos wedzonego na wywar, w mojej opinii bardzo sredni zurek, troche malo smaku- podkreslam ze to subiektywna opinia.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.