Czosnkowe puree z kalafiora

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 2-3
Czas na Low: 4-6
Data dodania: 2017-05-04
Czosnkowe puree z kalafiora

SKŁADNIKI

1 kalafior
6 ząbków czosnku
4-6 szklanek wody
1 liść laurowy
4 łyżki ziół mielonych rozmaryn, szałwia, tymianek lub pietruszka
1 szklanka warzywnego bulionu
3 łyżki masła
Dodatkowe mleko, wg potrzeb
Sól dla smaku
Szczypiorek, do dekoracji

WYKONANIE

Podziel kalafiora na różyczki i włóż je do misy wolnowaru. Dodaj czosnek, wodę, sól i liść laurowy.
Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 4 do 6 godzin lub na poziomie HIGH przez 2 do 3 godzin.
Po zakończonym gotowaniu wyjmij ząbki czosnku i liść laurowy. Do misy dodaj masło i pozwól mu się całkowicie roztopić.
Za pomocą blendera zmiksuj kalafiora, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
W razie potrzeby dodaj więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.