Sojowy kurczak z chińską kapustą Bok Choy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 40 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: 6-7
Data dodania: 2017-05-04
Sojowy kurczak z chińską kapustą Bok Choy

SKŁADNIKI

3 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
½ szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
1 łyżka tartego świeżego imbiru
2 łyżeczki sosu czosnkowego
2 ząbki czosnku
1 kg udek z kurczaka wytrybowanych i bez skóry
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 szklanka ryżu długoziarnistego
4 małe główki chińskiej kapusty bok choy
Prażone ziarna sezamu

WYKONANIE

W misie wolnowara Crock-Pot wymieszaj razem bulion z kurczaka, sos sojowy, cukier, sok z limonki, imbir, sos czosnkowy i rozgnieciony czosnek. Dodaj udka z kurczaka i gotuj pod przykryciem od 4 do 5 godzin na poziomie HIGH lub 6 do 7 godzin na poziomie LOW.
Jeżeli gotujesz na poziomie LOW, to zwiększ poziom na HIGH na 30 minut. W małej misce wymieszaj razem skrobię kukurydzianą i 2 łyżki wywaru z Crock-Pota, a następnie wlej mieszaninę do wolnowaru.
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania podziel kurczaka na mniejsze kawałki. Oddziel liści kapusty bok Choy, a następnie wrzuć je do wolnowaru i gotuj pod przykryciem przez 2-4 minuty. Podawaj z ryżem i nasionami sezamu, jeśli lubisz.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.