Korma z wołowiną

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: 7-8
Data dodania: 2016-08-24
Korma z wołowiną

SKŁADNIKI

2 łyżki stołowe curry
1,2-1,3 kg duszonej wołowiny pociętej w paski
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
1 starty kawałek imbiru wielkości kciuka
1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka mleka kokosowego 400 g
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

WYKONANIE

Mięso przełóż do miski, wymieszaj z curry i pozostaw na czas przygotowania pozostałych składników Możesz też zamarynować mięso przez całą noc.
Rozgrzej olej na patelni odpowiedniej wielkości i podsmaż mięso, tak, żeby się zarumieniło.
Przełóż mięso do naczynia Crock-Pot.
Następnie podsmaż na łyżce oleju cebulę i paprykę aż zmiękną i się zrumienią, dodaj czosnek, imbir, chilli i podsmaż jeszcze przez minutę.
Dodaj kolendrę i kurkumę, zamieszaj i podsmażaj przez kolejne dwie minuty.
Dodaj mąkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Na koniec połącz koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe.
Wszystkie składniki przełóż do naczynia Crock-Pot z wołowiną.
Przykryj pokrywką i gotuj 4-5 godzin na HIGH lub 7-8 na LOW.
Dodaj przyprawy.
Serwuj udekorowane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.