Ciasto owocowe z kruszonką

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 25 min
Czas na High: 3
Czas na Low: 4-5
Autor: Sylwia M.
Data dodania: 2015-10-23
Ciasto owocowe z kruszonką

SKŁADNIKI

Do kruszonki
150g mąki pszennej
50g płatków owsianych
100g drobnego, brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
150g masła, pokrojonego w kostkę
120g orzechów włoskich, posiekanych

Do nadzienia owocowego np. z jabłek
60g cukru pudru lub inna ilość do smaku
1 łyżka stołowa mąki kukurydzinej
1/2 łyżki mielonego imbiru
1/2 łyżki mielonego cynamonu
800 g jabłek - obrane, pozbawione gniazd i pokrojone w kostkę
2 łyżku soku z cytryny

WYKONANIE

1. Umieść mąkę, cukier brązowy, płatki owsiane, przyprawy oraz sól w dużej misce. Dodaj masło pokrojone w kostkę i połącz składniki palcami do momentu otrzymania kruszonki. Dodaj i wymieszaj orzechy włoskie, a następnie odstaw na bok.
2. W mniejszej misce połącz 1 łyżkę cukru pudru, mąkę kukurydzianą i sok z cytryny.
3. W kolejnej miseczce wymieszaj resztę cukru oraz przyprawy.
4. Umieść przygotowane jabłka w naczyniu walnowara Crock-Pot warstwami, posypując kolejne warstwy cukrem z przyprawami oraz polewając mieszanką z mąką kukurydzianą.
5. Na górze pokryj owoce warstwą kruszonki.
6. Gotuj na poziomie High przez 3 godziny lub na poziomie Low przez 4-5 godzin, do momentu, aż jabłka będą miękkie.
7. Po upływie czasu gotowania, odkryj częściowo pokrywkę na około 1 godzinę aby kruszonka stwardniała.
8. Ciasto najlepiej podawać z lodami waniliowymi lub ciepłym kremem custard.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.