Lasagne

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3-4 godz.
Czas na Low: -
Autor: Sylwia M.
Data dodania: 2015-10-08
Lasagne

SKŁADNIKI

Olej roślinny
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 średnia cebula, drobno posiekana
500 g mielonej wołowiny
15 g ulubionych suszonych ziół, np. zioła prowansalskie
80 g purée pomidorowego lub pulpy z pomidorów
400 g krojonych pomidorów świeżych lub z puszki
1 wołowa kostka rosołowa
15 g mąki do zagęszczenia sosu podczas gotowania
11-12 płatków makaronu do lasagne

Składniki do sosu serowego

75 g masła lub margaryny
75 g mąki
800 ml - 1 litra półtłustego mleka
1 czubata łyżka angielskiej musztardy w proszku lub zwykłej musztardy ze szczyptą kurkumy i pieprzu cayenne
250 g tartego sera cheddar

WYKONANIE

W dużej misce wymieszaj czosnek, cebulę, mięso mielone wołowe, suszone zioła, pulpę z pomidorów, krojone pomidory, kostkę rosołową i mąkę do zagęszczenia. Wymieszaj dokładnie aby składniki połączyły się. Odstaw na bok.

Aby przygotować sos serowy, rozpuść masło lub margarynę w garnuszku. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj aby otrzymać zasmażkę. Zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu nieustannie mieszając.

Powoli dodawaj mleko do zasmażki ciągle mieszając do momentu, aż uzyskasz gładki sos. Dodaj musztardę w proszku lub mieszankę musztardy z przyprawami, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut regularnie mieszając aby sos nie przywarł do naczynia. Zdejmij garnek z kuchenki, dodaj połowę sera i mieszaj, aż się rozpuści.

Do naczynia kamionkowego Crock-Pot wlej odrobinę oleju roślinnego aby je natłuścić.

Układaj lasagne zaczynając od warstwy mięsa z sosem na dnie naczynia kamionkowego. Następnie dodaj kilka dużych łyżek sosu serowego. Przykryj sos i mięso pojedynczą warstwą płatków makaronu do lasagne. Jeżeli zostanie niepokryte miejsce, przełam płat makaronu i przykryj nim mięso. Powtarzaj układanie warstw, aż otrzymasz 4 warstwy makaronu i sosu.

Na końcu ułóż warstwę sosu serowego. Umieść naczynie kamionkowe w wolnowarze. Przykryj pokrywkę, ustaw poziom grzania na HIGH i gotuj przez 3-4 godziny.

Po upływie czasu gotowania, jeśli posiadasz piekarnik z funkcją grilla postępuj jak poniżej
- posyp lasagne resztką tartego sera.
- wstaw do piekarnika z funkcją grilla na nie dłużej niż 5 min.
- ostrożnie wyjmij naczynie kamionkowe z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 min przed podaniem
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.