Zupa z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów z Crock-Pot Express

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 5 min
Data dodania: 2021-10-06
Zupa z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów z Crock-Pot Express

SKŁADNIKI

2 łyżki masła
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku posiekany
750 g passaty pomidorowej
400 g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
1 szklanka bulionu z kurczaka
1/2 szklanki pasków pieczonej czerwonej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście bazylii grubo posiekane lub 2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

Naciśnij Brown/ Saute i pozwól, aby garnek rozgrzał się przez 2-3 minuty. Dodaj masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się półprzezroczyste około 2 minuty. Naciśnij Start/Stop, aby anulować.
Dodaj do garnka pomidory, bulion, czerwoną paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj.
Zamknij i zablokuj pokrywę, przekręcając zawór uwalniania pary do pozycji zamkniętej. Wciśnij Steam wysokie ciśnienie i ustaw czas na 5 minut. Naciśnij przycisk Start/Stop.
Po zakończeniu cyklu gotowania pozostaw na 10 minut do naturalnego uwolnienia ciśnienia, a następnie ostrożnie uwolnij resztki pary.
Otwórz pokrywę i wmieszaj śmietanę. Przelej zupę do dużej, głębokiej miski i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Dodaj sól i pieprz lub więcej śmietany do smaku.
Udekoruj świeżą bazylią, serem, grzankami lub podawaj z kanapkami z grillowanym serem.
Uwagi
Aby uzyskać lżejszą w smaku, bardziej kremową zupę, dodaj więcej śmietany.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.