Zupa z pasternaku i grochu

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 7-8H
Data dodania: 2022-02-28
Zupa z pasternaku i grochu

SKŁADNIKI

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub ¼ szklanki wody
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 - 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 duże pasternaki, obrane, pokrojone na ćwiartki i posiekane
2 duże marchewki, obrane, pokrojone na ćwiartki i posiekane
400 g suszonego zielonego groszku około 2 ¼ szklanki, obrany i opłukany
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka przyprawy do drobiu lub ziół prowansalskich, opcjonalnie
2 liście laurowe
6 filiżanek bulionu warzywnego
sól pieprz, do smaku
¼ filiżanki świeżej, posiekanej pietruszki, opcjonalnie

WYKONANIE

Umieść składniki na dnie naczynia, zaczynając od groszku i kończąc na bulionie. Podgrzewaj na LOW przez 7 - 8 godzin lub na HIGH przez 4 - 5 godzin. Dodaj pietruszkę 30 minut przed końcem. Pozwól zupie lekko ostygnąć i usuń liście laurowe.
Używając blendera zmiksuj zupę do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku, dodając sól i pieprz w razie potrzeby.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Katarzyna P
2022-12-08

Zupa wyszła gęsta, słodkawa. Smak nie porwał mnie szczególnie, może za mało przypraw w przepisie, ale jak na zupę, to mocno mnie nasyciła. Bardzo odżywcza.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.