Zupa z żółtego grochu po duńsku

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2021-09-20
Zupa z żółtego grochu po duńsku

SKŁADNIKI

500 g suszonego żółtego grochu, namoczonego przez co najmniej 2 godziny, przepłukanego
2 cebule, drobno posiekane
1 duży por, drobno posiekany
2 średnie marchewki, pokrojone na kawałki o grubości 1 cm
1 mały seler, obrany i pokrojony na kawałki o grubości 1 cm
2 średnie pasternaki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki
2 litry świeżego wywaru warzywnego
2 łyżki słodkiego białego miso
1 łyżka kminku
1 łyżka białego pieprzu, plus dodatkowy do podania
duża szczypta mielonych goździków
6 gałązek tymianku lub oregano, związanych
garść świeżego koperku, posiekanego, do podania
chleb żytni, musztarda i ogórek kiszony, do podania opcjonalnie

WYKONANIE

Odcedzić groch i doprowadzić do wrzenia na patelni z osoloną wodą. Gotować przez 10 minut, odcedzić, opłukać i włożyć do wolnowaru wraz z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem koperku. Przykryć i gotować na LOW przez 6-8 godzin lub do czasu, aż wszystko zmięknie. Wyjmij tymianek.

Wymieszaj, w razie potrzeby uzupełniając zupę 250-300 ml przegotowanej wody. Dopraw do smaku. Posyp koperkiem i podawaj z żytnim chlebem, musztardą i ogórkiem, jeśli lubisz.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.