Zielone Curry z Crock-Pot Express

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 5 min
Czas na Low: 5 min
Data dodania: 2021-05-11
Zielone Curry z Crock-Pot Express

SKŁADNIKI

Czas smażenia / zarumienienia 5 minut
Czas gotowania pod ciśnieniem 5 minut
600 g udek z kurczaka bez skóry, bez kości,
pokrojone w paski 3 szalotki,
obrane 2 ząbki czosnku,
obrane 1 zielone chilli
1 kawałek imbiru, obrany
Sok z 1 limonki skórka
1 łodyga trawy cytrynowej,
1 mały pęczek bazylii
1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
400g puszka lekkiego mleka kokosowego
3 liście limonki Kaffir
1 łyżeczka brązowego cukru
Sos rybny

WYKONANIE

Włożyć szalotkę, czosnek, chili, imbir, skórkę z limonki i sok, trawę cytrynową i większość bazylii do blendera. Blenduj aż do uzyskania pasty.
Zdejmij pokrywkę z Crockpot Express i wybierz funkcję Brown / Sauté.
Ustaw czas na 5 minut. Pozostawić do rozgrzania, dodać olej, a następnie wmieszać pastę i gotować ok. 1-2 minuty, aż będzie pachnieć.
Wmieszaj kurczaka i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty. Wlej mleko kokosowe, dodaj liście limonki i cukier i dobrze wymieszaj. Zakryj pokrywkę i gotuj na ustawieniu Drób . Po zakończeniu gotowania pozostawić urządzenie na naturalny czas obniżania ciśnienia wynoszący 10 minut. Ostrożnie zwolnij ciśnienie pozostawione w środku przed otwarciem, dopraw sosem rybnym do smaku i lekko zagęść odrobiną mąki kukurydzianej i wody, jeśli to konieczne. Podawaj z ryżem gotowanym na parze, posyp pozostałą bazylią.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.