Wolnowarowy makaron szpinakowy z dynią i serem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 2,5-3,5H
Data dodania: 2021-09-30
Wolnowarowy makaron szpinakowy z dynią i serem

SKŁADNIKI

2,5 szklanki mleka
450 g makaronu
1,5 szklanki rozdrobnionego parmezanu i sera Romano
1,5 szklanki poszatkowanego ostrego sera cheddar
1 puszka puree dyniowego
1 puszka mleka skondensowanego
115 g kremowego sera, pokrojonego w kostkę
1/2 szalotki, posiekanej i zeszklonej na maśle
1/2 łyżki stołowej szałwii
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki musztardy
2 garście młodych liści szpinaku
Do podania
6 plasterków bekonu smażonego

WYKONANIE

1. Podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę na odrobinie masła, aż zmięknie i się zeszkli.
2. Wyłóż wolnowar papierem od pieczenia i spryskaj go obficie sprayem do smażenia.
3. Dodaj mleko, nieugotowany makaron, parmezan, cheddar, dynię, mleko skondensowane, ser śmietankowy, szalotkę, szpinak i przyprawy do wyłożonego naczynia.
Gotuj na LOW przez 2,5-3,5 godziny, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania może się różnić, więc przestań gotować, gdy makaron będzie al dente.
Na wierzchu ułóż pokrojony boczek.
Uwaga Nie pozwól, aby makaron gotował się dłużej, nawet na ustawieniu KEEP WARM. Zamieni się w papkę, która się przypali.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.